HYVÄ TIETÄÄ

Milloin hierontaan, milloin ei?

Hieronnan vasta-aiheet

Hieronta on tehokas ja turvallinen pehmytkudosten terapiamuoto, joka sopii lähes jokaiselle. Joitain vasta-aiheita hierontaan tulemiselle kuitenkin on.

Ethän tule hierontaan kuumeessa tai flunssassa. Tartuntariskin lisäksi hieronta levittää tulehdusta kehossa ja pahentaa oloa.

Hemofilia eli verenvuototauti on vuotoriskin takia kontraindikaatio.

Reuman aktiivinen tulehdusvaihe on hieronnan vasta-aihe. Hieronta ja etenkin nivelmobilisaatio voi tuntua kivuliaalta kun reuma on aktiivinen, joten odotathan sairauden rauhallisempaa vaihetta.

Tarttuvat ihotaudit tulee hoitaa ennen hierontaan tulemista.

Tuoreen vamman tai leikkauksen jälkeen on hyvä toipua rauhassa.

Veritulppaista jalkaa ei saa hieroa keuhkoveritulppariskin vuoksi. Veritulpat pitää aina hoidattaa sairaalassa.

Rokotuksen jälkeen on hyvä odottaa muutama päivä ennen hierontaan tuloa. Mikäli saat rokotuksesta sivuvaikutuksia, niitä on mahdollista pahentaa hieronnalla. Virallista suositusta ei ole, mutta viikko on mielestäni turvallinen väli. 

Hieronta ja syöpä

Syöpää on perinteisesti pidetty hieronnan vasta-aiheena. Asiasta on kuitenkin ristiriitaisia näkemyksiä ja nykytiedon valossa syöpä ei olisi absoluuttinen kontraindikaatio hieronnalle. TAYS:n syöpätautien erikoislääkäri Veera Salminen on kirjoittanut Duodecim-lehdessä julkaistussa artikkelissaan syövän vaihtoehtohoidot seuraavasti:

"Hieronta ja muut manuaaliset hoidot helpottavat monen potilaan oloa, eikä niiden kieltämiselle kokonaisuudessaan ole perusteita. Itse kasvainalueita ei saisi hieroa voimakkaasti, eikä luustometastaasialueille saisi tehdä manipulaatiohoitoja. Hauraita potilaita on syytä käsitellä varovasti, ja verenvuotoriskit on huomioitava (1). "

Artikkelin otsikon sanavalinnasta huolimatta hieronta ei ole vaihtoehtohoito, vaan täydentävä hoito. Hieronta ja muut täydentävät hoidot eivät saa olla vaihtoehtoja varsinaisille syöpähoidoille.

Rintasyöpäyhdistys Europa Donnan haastattelussa fysioterapeutti ja koulutettu hieroja Martti Rajala on samoilla linjoilla. 

"Syöpä ei nykytiedon mukaan leviä hieronnassa", sanoo Martti Rajala, fysioterapeutti ja koulutettu hieroja, kun tarkennan kysymystä turvallisuuden osalta. Rajala ei kuitenkaan pidä yksioikoisesta sallittua vai ei -lähestymisestä syöpää sairastavan tai sairastaneen hierontaan. "Hieronta on sallittua, jos sitä sanaa halutaan käyttää, mutta siihen sisältyy riskejä, jos hierojalla ei ole soveltuvaa koulutusta tai osaamista."

Koska itselläni ei ole aiheeseen liittyvää koulutusta ja asiantuntemusta, edellytyksenäni on, että kaikki syöpädiagnoosin saaneet asiakkaat kysyvät luvan hierontaan hoitavalta lääkäriltä. Remissiossa oleva syöpä ei ole este hieronnalle. Terminaalivaiheen syöpäpotilaan oloa voidaan helpottaa hieronnalla, mikäli asiakas on siinä kunnossa, että hoito voidaan toteuttaa.